Nyest a padláson

A nyest a ragadozók rendjébe, és a menyétfélék családjába tartozó faj.
Jelenleg nem védett. Téli álmot nem alszik, egész évben aktív.
Fő búvóhelyei a padlásterek, innen indul ki éjszakai portyázására.
Az ellene való védekezés fő eszköze: élvefogó csapda.
Kizárólag jó minőségű, erős fémszerkezet alkalmas a nyest csapdába ejtésére.
Szaporodása: nászidő (pacsmagolás) júliustól szeptemberig.
Ellés: április – május.
Kölykök száma:ƒ 2-4.
Ivarérettséget 2–3 évesen éri el, akár 10 évig is élhet.
Territóriumának nagysága az élőhely minőségétől függ, 5-300 hektáros területig terjed.
Mindenevő kisragadozó. Elterjedésének, alkalmazkodóképességének egyik meghatározó faktora,  táplálkozási szokásainak rugalmassága. Generalista, vagyis mindig a legmegfelelőbb, legnagyobb mennyiségben megtalálható és a legkönnyebben megszerezhető táplálékot részesíti előnyben.
Opportunista, mert a számára megfelelő élelemforrások közül a legkisebb energiabefektetéssel megszerezhetőt (legnagyobb sűrűségben előfordulót) választja ki.
Feltételezések szerint, az autókban okozott kártétel többsége abból adódik, hogy a gépjárművek közlekedése, majd parkolása után különböző nyestek jelölik meg vizeletükkel a járművet.
Mikor a portyázó nyest megérzi az idegen nyest szagát a territóriumában parkoló, és ezáltal a “tulajdonát képező” autón, dührohamot kap, bosszúját az autón tölti ki. Ezt a jelenséget erősíti az a tény, hogy a városi nyestek a mozgáskörzetében az átfedés nagy, továbbá a populáció sűrűsége lényegesen magasabb, mint a hagyományos élőhelyeiken.